Jedzenie ma znaczenie dla zdrowia, samopoczucia oraz dobrego nastroju. Produkty oraz potrawy o wysokim IG są bardzo szkodliwe, o czym nasi rodzice i dziadkowie nie mieli pojęcia, ale my wiedzę mamy, tylko nie zawsze z niej korzystamy.
O tym wie coraz więcej osób, ponieważ w pewnym momencie ludzie zaczynają się interesować informacjami tego rodzaju. Zaczynają rozumieć, że wiśnie, agrest czy awokado to zdrowie na talerzu, arbuza lepiej unikać, a zamiast tłustego mięsa znacznie lepiej jest sięgać po ryby i chudy biały ser. Na pewno jest to dobre rozwiązanie, które wiele osób zaczyna coraz mocniej doceniać. I słusznie, ponieważ organizm można leczyć albo truć jedzeniem. Polacy sięgają po smaczne potrawy, ale nie pamiętają o IG, a szkoda, ponieważ jest to kluczowy parametr. Im więcej błonnika w pożywieniu, tym lepiej. Działa on niczym miotełka i wymiata z organizmu wszelkie szkodliwe substancje, niestrawione resztki pokarmowe. Dobry metabolizm to także klucz do niższej wagi oraz lepszego samopoczucia.
Obniż wysoki indeks glikemiczny skutecznie
Zdrowie jest istotne, a niski IG to jest to. Jest to działanie celowe oraz sensowne. Dzięki niemu wiele osób może żyć zdrowo i bez problemów. Wysoki indeks to 70 IG. Potrawy mające taki parametr należy jadać czasami, nie codziennie, na przykład raz w miesiącu można popełnić mały kulinarny grzech. Należą do nich np. ryż, białe pieczywo, kasze, arbuz. Pozornie arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale jednak niekoniecznie. Znacznie lepiej wybrać to, co zdrowe, smaczne, dające siłę. Posiłki powinny sprawiać przyjemność i dawać zdrowie, a nie powodować raka, choroby serca czy cukrzycę typu 2. Specjaliści potrafią sformułować dietę bazującą na tym parametrze, która będzie zdrowa oraz skuteczna. Dietę z niskim IG powinny stosować osoby chorujące na cukrzycę i zmagające się z licznymi problemami zdrowotnymi. Osoby zdrowe także mogą wybrać taki sposób odżywiania. Strona wysoki indeks glikemiczny radzi w jaki sposób obniżyć wysoki indeks glikemiczny.