Blog

Sajgonki to popularna i lubiana przekąska azjatycka

Świeże sajgonki to tradycyjne wietnamskie danie wykonane z papieru ryżowego wypełnionego świeżymi warzywami, ziołami oraz tofu, krewetkami lub kurczakiem. Są one podawane na zdrową przystawkę lub posiłek i zawierają zaledwie około 100 kalorii w jednej sajgonce.

Zdrowe świeże sajgonki pełne surowych warzyw, gotowanego tofu lub krewetek, podawane ze słodkim i pikantnym sosem stanowią najlepszą przystawkę, lunch lub kolację w stylu azjatyckim. Ilekroć mamy okazję jeść azjatyckie potrawy w restauracji, najchętniej zamawianą rzeczą są świeże sajgonki. Są nie tylko pyszne, ale też zaczynasz posiłek od czegoś lekkiego i świeżego. Wypełnione warzywami sajgonki to zawsze dobry sposób na rozpoczęcie posiłku. Tradycyjnie podaje się sajgonki z pikantnym sosem orzechowym, ale opcje sosu rybnego i sosu sojowego lub słodko pikantnego są również dość popularne. W przypadku świeżych sajgonek warto trzymać się tradycyjnych nadzień z sałaty, marchwi, ogórków, kapusty, świeżych ziół i tofu. Jeśli nie jesteś fanem tofu, są pyszne z gotowanymi krewetkami, a nawet kurczakiem. Możesz także dodać gotowany makaron ryżowy, który jest często używany, ale pomiń go, aby zmniejszyć kalorie i zostawić więcej miejsca dla warzyw. Chociaż sajgonki najlepiej podawać świeże, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Najlepszym sposobem na przechowywanie sajgonek jest owinięcie ich osobno folią spożywczą przed włożeniem do lodówki. Dzięki temu papier ryżowy będzie możliwie wilgotny, a także zapobiegnie to przywieraniu i rozdarciu papieru ryżowego. W Internecie znajdziesz prosty przepis na sajgonki. Świeże sajgonki są bardzo zdrowe i pożywne, szczególnie jeśli wypełnisz je surowymi warzywami i chudym białkiem oraz mają niską zawartość tłuszczu i kalorii. Sajgonki w wersji smażonej są mniej zdrowe, ponieważ pochłaniają dużo oleju, w którym są smażone i nie są tak niskokaloryczne jak wersja podawana na surowo. Zwykle zawierają również mniej zdrowe nadzienie, takie jak mielona kiełbasa wieprzowa.