Blog

Przechowywanie owoców i warzyw i magazynach chłodniczych

Wielu plantatorów dostrzega możliwość większego zarobku poprzez przechowywanie warzyw i owoców po zbiorach.

Mogą służyć do tego chłodnie, dzięki nim warzywa i owoce mogą leżeć w nich od kilku tygodni do kilku miesięcy. Oczywiście pierwszym krokiem, kiedy chcemy umieścić warzywa i owoce w chłodni, będzie bardzo dokładne sprawdzenie ich jakości. Wszystkie sztuki obite powinniśmy oczywiście wyeliminować, dokładniej powinny oddzielić najlepsze okazy. Dzięki temu będziemy mogli przechowywać je przez dłuższy czas, wszystkie warzywa i owoce obite, mogą zacząć gnić, traci swoje właściwości. Oczywiście najczęściej będziemy przechowywali warzywa i owoce najwyższej klasy, licząc na to, że ceny wzrosną w następnych tygodniach czy też miesiącach po zbiorach. Warto pamiętać, że w czasie zbiorów wyceny będą zazwyczaj najniższe, dlatego przechowywanie owoców i warzyw jest opłacalne. Podobnie musimy zwracać uwagę na okres kiedy zbieramy nasze plony. Przykładowo pomidory zielone kiedy są niedojrzałe, umieszczone w chłodni mogą leżeć więc przez dłuższy czas, zachowują swoje właściwości. W przypadku, kiedy zaczynają dojrzewać, kolor zielony zaczyna zmieniać się, przechodzić w żółty i czerwony, wówczas okres przechowywania ich maleje.

Przechowywanie owoców i warzyw i magazynach chłodniczych

Podobnie dojrzałe pomidory będziemy mogli przechowywać przez najkrótszy czas, około tygodnia lub też dwóch tygodni.

Oczywiście ta sama zasada dotyczy także innych warzyw i owoców, ponieważ warto pamiętać, iż nawet w obniżonej temperaturze warzywa i owoce będą nadal dojrzewały. W przypadku jabłek należy zwrócić uwagę, iż powinny one posiadać odpowiedni klimat do przechowywania. Z pewnością należy zwrócić uwagę, że powinny być przechowywane przy niższym stężeniu tlenu, dzięki temu uda się zwolnić ich proces dojrzewania. W przypadku jabłek czas przechowywania może być dłuższy, możemy przetrzymywać je przez kilka miesięcy po zbiorze. Należy zwrócić uwagę, iż powinna być to odpowiednia niska temperatura zbliżona do 0 stopni Celsjusza, wówczas procesy metaboliczne w owocu zostaną bardzo zwolnione, dzięki temu zyskujemy także bardzo ładne i smaczne owoce. Naturalnie przechowywanie tego rodzaju owoców powinno się odbywać w odpowiednich pojemnikach, nie powinny one leżeć na sobie, nie powinny się ściskać, dlatego też powinny posiadać pojemniki z odpowiednimi wgłębieniami, do których będziemy wkładali pojedyncze jabłka. Zatem jeżeli nie wiemy jak przechowywać jabłka, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na samą chłodnię, temperaturę i wilgotność, ale także na odpowiednie pojemniki. Samo przechowywanie powinno być poprzedzone odpowiednią selekcją, tak aby niewłaściwe sztuki, obite, które mogą szybciej gnić, nie znalazły się w chłodni.